Is je ERP-partner de oorzaak van de problemen in je drankenhandel? 6 waarschuwingssignalen

Het strategisch kiezen van de juiste ERP-oplossing voor je drankenproducent en de samenwerking met een even geschikte ERP-partner gaan hand in hand. Maar niet elke ERP-speler op de markt is goed voor het bedrijf. Hoe herken je een slechte ERP-partner en wat doet een goede partner anders?

card-blog-erp-partner-groep-mannen-en-vrouwen-rond-de-tafel

Het is niet altijd gemakkelijk om de rotte appel in de mand te ontdekken, maar met deze signalen kun je een aantal kritische rode vlaggen laten oplichten voordat het te laat is.

 

1 - One-size-fits-all

Als het gaat om een ERP-project, is een one-size-fits-all strategie een duidelijke rode vlag. Geen enkele ERP-oplossing past direct perfect bij je bedrijf zonder de nodige aanpassingen en integraties. Een goede partner zal daarom zijn uiterste best doen om een oplossing op maat van jouw behoeften te maken.

 

2 - Geen vragen stellen

Details zijn vaak een struikelblok binnen elk ERP-project. Om de puntjes op de i te zetten, moet je ERP-partner je de juiste vragen kunnen stellen. Een gebrek aan communicatie tussen jou en je ERP-partner is meteen een slecht signaal. Een partner die geen vragen stelt, kan niet met de juiste informatie aan de slag en doet vaak aannames die misschien niet overeenkomen met de realiteit van je bedrijf.

 

3 - Verschuilen achter excuses

Elk ERP-project komt met onverwachte wendingen, onvoorziene obstakels en moeilijkheden. Maar dit is geen reden om resoluut aan de bel te trekken. Nog niet tenminste. Als je merkt dat je partner alleen maar excuses verzint om de obstakels te omzeilen in plaats van naar een oplossing te zoeken, dan kun je de wenkbrauwen fronsen bij het werkproces van je consultant.

 

4- Gebrek aan kennis van je branche

Geen drankenbedrijf is hetzelfde, of je nu een brouwerij, distilleerderij of groothandel bent. Houdt je ERP-partner geen rekening met branchespecifieke processen? Dan is succes niet gegarandeerd. Zoek een partner met expertise in jouw branche. Op die manier ontbreken de nodige industriespecifieke functies niet in het ontwerp van je systeem.

 

5 - Vergeet het menselijke aspect

Overstappen op ERP-software is altijd een samenwerking tussen je ERP-partner en je interne medewerkers. Als je samenwerking teamwork mist, is dat een andere rode vlag. Iedereen in je bedrijf moet de verandering bijbenen om succes op lange termijn te garanderen. Daarom mag de waarde van je werknemers en dus je menselijk kapitaal nooit worden vergeten in je ERP-Project.

 

 

6 - Het ontbreken van een gestructureerd proces

Een echte ERP-expert heeft een gestructureerde werkwijze. Hij schetst processen, documenteert wat hij ziet en geeft advies op maat. Hij verzamelt vereisten, ontwerpt en ontwikkelt, en implementeert specifiek volgens uw bedrijf. Hij houdt rekening met change management, zorgt voor training van uw personeel, ondersteuning, budgetbeheer en analyseert de resultaten. Als je partner onderweg dingen lijkt over te slaan of over het hoofd te zien, mist hij duidelijk dit soort structuur. Maar wat is de beste manier om te weten of je ERP-partner op een gestructureerde manier werkt? Vraag om referenties en controleer ze grondig.

 

 

Hoe herken je een betrouwbare ERP-partner - een checklist?

 

Gelukkig zijn er ook ERP-partners die altijd het beste van zichzelf geven met ervaren consultants en een vastomlijnde werkwijze, en vooral een garantie voor succes. Maar hoe kun je deze echte experts herkennen?

  • Expert in hun vakgebied en in jouw branche door eerdere succesvolle projecten en bewezen ervaring
  • Hoog aangeschreven door uw collega's en hun eigen referenties
  • Transparant over hun werkwijze en toekomstige ondersteuning
  • Stelt uw succes voorop en levert boven uw verwachtingen
  • Anticiperen op mogelijke obstakels en zoeken naar oplossingen
  • Het grotere plaatje zien, waarde toevoegen met technische knowhow en out-of-the-box denken

 

Op zoek naar een ERP-partner met expertise in de drankenindustrie? Drink-IT helpt je om je volledige bedrijfspotentieel te realiseren door middel van technologie en digitale transformatie.

 

We helpen je graag!