Alles wat je moet weten over SaaS

SaaS, ook bekend als Software as a Service, is een Cloud-gebaseerde dienst. We bespreken alles wat je moet weten over SaaS en hoe het je bedrijf kan helpen groeien.

SaaS, je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord, maar wat weet je er eigenlijk van? Kort gezegd is SaaS, ook wel Software as a Service genoemd, een Cloud-gebaseerde dienst. Dit betekent dat je je bedrijfssoftware niet langer hoeft te downloaden op je computer, maar dat je deze kunt openen en gebruiken in je internetbrowser. Online en toegankelijk, van kantoorsoftware tot productietoepassingen. Maar wat kan SaaS voor u doen? De meest gestelde vragen en hun antwoorden kort uitgelegd.

 

Waarom is SaaS belangrijk?

De wereld en haar samenleving nemen de sneltrein als het gaat om digitalisering. We moeten flexibeler en toegankelijker zijn dan ooit, en vooral vanaf elke locatie. SaaS geeft je de mogelijkheid om je applicaties te raadplegen vanuit je browser. Je hebt geen interne servers meer nodig, een internetverbinding volstaat om te werken waar je maar wilt. 

 

Wat is het verschil tussen SaaS, IaaS en PaaS?

  • SaaS: Software as a Service is erg populair in bijna alle sectoren. Waarom? SaaS providers, zoals Drink-IT, die de installatie van deze Cloud software op zich nemen, zullen ongetwijfeld de IT last binnen uw bedrijf verlichten. Hoe? SaaS wordt volledig beheerd door uw Cloud provider. Van applicaties, data en besturingssystemen, en alles daar tussenin.
  • IaaS: Infrastructure as a Service, biedt on-demand diensten zoals gegevensopslag, netwerktoegang en virtualisatie volgens het pay-as-you-go principe. Het grootste voordeel? Het creëren van IT-infrastructuur in uw bedrijf is duur en arbeidsintensief, en vereist vaak een aanzienlijke investering in fysieke hardware en externe IT-aannemers om deze te installeren en te onderhouden. Dankzij IaaS hoeft u zich hier geen zorgen meer over te maken.
  • PaaS: Platform as a Service, is enigszins vergelijkbaar met SaaS, maar biedt vooral een platform om je eigen software te maken. De cloudleverancier neemt het grootste deel van de service voor zijn rekening, inclusief run-time, middleware, besturingssystemen, servers, opslag, netwerken en virtualisatie.

Wat zijn de voordelen van SaaS?

Software as a Service heeft veel voordelen, kijk maar eens:

  • Verbonden: SaaS verbindt. MarTech-systemen van derden zijn ook gemakkelijk te integreren.
  • Eenvoudig: De moderne en intelligente interface maakt uw werk eenvoudiger en u ervaart een gebruikerservaring die is afgestemd op uw behoeften.
  • Schaalbaar: Wijzigingen nodig? Geen probleem, een op maat gemaakte aanpak is een gemakkelijke oplossing voor uw SaaS-leverancier, ongeacht hoe de marktdynamiek van uw bedrijf verandert.
  • Intelligent: Volledig geïntegreerde AI (Artificial Intelligence) en ML (Machine Learning) technologieën stromen als een service door het platform. Met andere woorden, SaaS helpt je gedrag te voorspellen, te handelen op basis van gegevens en de juiste informatie in realtime te krijgen.

 

Wat zijn de voordelen van het werken met een SaaS-leverancier?

  • Lagere kosten: Omdat je SaaS provider je gegevens en applicaties beheert, zijn je kosten voor infrastructuur en interne middelen veel lager dan in het traditionele model. SaaS-providers spreiden hun kosten over verschillende klanten, zodat ze je vaak een voordelig prijsmodel kunnen aanbieden.
  • Versiebeheer en upgrades: Je hoeft je geen zorgen meer te maken over het up-to-date houden van je eigen software. Deze verantwoordelijkheid ligt volledig bij je SaaS provider. Je hoeft dus niet zelf upgradepakketten aan te schaffen, met alle extra kosten van dien.

 

Van wie zijn mijn gegevens?

Een veelgestelde vraag, maar ook een belemmering voor veel bedrijven om met een SaaS-leverancier in zee te gaan. Alles hangt echter af van het contract of Service Level Agreement (SLA) dat je afsluit met je SaaS-leverancier. In zo'n contract worden onder andere het eigendom van je gegevens, beveiligingsvereisten en onderhoudsschema's besproken.

Twee belangrijke dingen om rekening mee te houden:

  • Zorg ervoor dat in je SLA staat dat je ondubbelzinnig eigenaar bent van je gegevens.
  • Je moet je gegevens op elk moment kunnen exporteren en er lokaal een back-up van kunnen maken.

 

Zijn mijn gegevens veilig?

De veiligheid van je gegevens is altijd een prioriteit, ongeacht de grootte van je bedrijf. SaaS-leveranciers investeren veel in beveiliging, back-ups en onderhoud, vaak meer dan een klein of middelgroot bedrijf de middelen ervoor heeft. Bovendien worden datacenters altijd getoetst aan strenge auditprocedures en -normen, die voor een lokale IT-afdeling vaak moeilijk zijn om na te leven.

 

Kan ik SaaS aanpassen?

Het antwoord is eenvoudig. Ja, dat is mogelijk! Elke cloudgebaseerde oplossing is tegenwoordig flexibel genoeg om te worden aangepast voor specifiek zakelijk gebruik. Je kunt bijvoorbeeld gebruikersinterfaces (UI) aanpassen, maar ook gegevensvelden wijzigen. Verschillende functies voor bedrijfsprocessen kunnen ook worden in- en uitgeschakeld, afhankelijk van je behoeften. Je kunt ook je eigen dashboard of takenlijst instellen en een unieke werkomgeving creëren die specifiek is voor jouw bedrijf.

 

Wat is een voorbeeld van SaaS?

Een goed voorbeeld van Service as a Software? Dat is een systeem zoals Microsoft Dynamics 365 Business Central. Het ERP-systeem bij uitstek om je hele bedrijf te runnen. Wat kan Business Central voor u doen?

  • Uw processen stroomlijnen en uw toeleveringsketen optimaliseren
  • Uw resultaten gemakkelijker analyseren
  • Al uw informatie en gegevens efficiënt beheren in één systeem
  • Kansen zien en uw klantenservice verbeteren met kristalheldere inzichten
  • Naadloos uw projecten volgen en nog nauwkeuriger plannen
  • Benut uw resources optimaal en volg de prestaties in real-time

Drink-IT helpt je om je volledige bedrijfspotentieel te realiseren door middel van technologie en digitale transformatie. Wil je weten wat Drink-IT voor jou kan betekenen of wil je meer weten over onze diensten? Neem contact met ons op voor advies.