C/AL vs AL: de stap waard

Wist je dat Business Central met AL-code werkt in tegenstelling tot C/AL, en dat dit invloed heeft op het aanpassen van je ERP-software? We leggen kort de verschillen tussen beide uit.

Overstappen van Microsoft Dynamics Navision (NAV) naar Business Central? Dat betekent niet alleen een frissere en intuïtievere interface, maar ook een compleet andere manier van coderen.

 

Waarom de basiscode veranderen?

Voordat we de verschillen tussen C/AL en AL bespreken, is het belangrijk om te begrijpen waarom Microsoft vond dat het tijd werd voor een grote verandering. De flexibiliteit die de ontwikkeling van C/AL mogelijk maakte, zorgde ook voor een aantal uitdagingen op het gebied van upgradebaarheid.

Als je code schrijft die de manier waarop een systeem werkt verandert, moet je, wanneer het tijd is om te upgraden, ervoor zorgen dat die code ook werkt in de nieuwe versie. Dit kost tijd en moeite, en is een belangrijke reden waarom veel klanten trouw blijven aan oudere versies van NAV.

 

AL lost dit obstakel op:

De oplossing die AL biedt is eenvoudig en beter bekend als het idee van 'apps'. Voorheen werden in C/AL alle codewijzigingen doorgevoerd in de kern van het systeem. We kunnen deze kern zien als één codebasis die moeilijk te penetreren is. In AL zit alle code echter in brokken die we kunnen zien als apps.

Dus de standaard Business Central code van Microsoft is in feite een app, en alle code die je schrijft wordt in het systeem gepubliceerd in een of meer apps. Op deze manier kun je, als je de kern van Business Central wilt upgraden, dat doen zonder de andere aangepaste code te beïnvloeden. Het is allemaal netjes gecompartimenteerd.

 

Voordelen van AL code in Business Central

Met AL heeft Microsoft een manier gevonden om een van de sterke punten van het NAV-product te verbeteren, de kosten van toekomstige upgrades te verlagen en keuzevrijheid bij de implementatie mogelijk te maken.Er zijn twee belangrijke manieren waarop deze apps met elkaar kunnen communiceren. De eerste manier is via een mechanisme dat Events heet.Dit zijn plaatsen in de code waar het systeem een signaal stuurt. Elke app die luistert naar dat signaal kan het systeem vertellen om welke code dan ook uit te voeren.

Er kan bijvoorbeeld een gebeurtenis worden geactiveerd wanneer je het artikelnummer op een verkooporder invoert. Een app kan zich dan abonneren op die gebeurtenis, zodat zodra je een waarde invoert, het een code kan uitvoeren om te controleren op actieprijzen voor dat artikel. Dit betekent dat je geen code hoeft toe te voegen aan de tabel Verkoopregel (zoals voorheen), maar dat je code netjes is gesegmenteerd in een eigen app.

De tweede manier waarop deze apps met elkaar kunnen communiceren is via een nieuwe set objecten die in AL is geïntroduceerd als Extensie objecttype.Laten we zeggen dat je een veld wilt toevoegen aan de klantentabel en -kaart zodat je ze kunt identificeren als VIP-klant.

In C/AL voeg je het veld meteen toe aan de klantentabel en de klantenkaart, maar in AL kun je een app schrijven met twee nieuwe objecten. Het eerste objecttype heeft een TableExtension, hier kun je gewoon een paar regels code toevoegen om het veld te beschrijven dat je wilt toevoegen. Het tweede objecttype heeft een PageExtension, en ook hier beschrijf je gewoon de wijziging die je wilt maken op de klantenkaartpagina, in dit voorbeeld het toevoegen van het nieuwe veld.

Bij integratie zal de app automatisch de wijzigingen aanbrengen in de tabel en pagina die deze objecten beschrijven.

Het resultaat van deze manier van ontwikkelen is dat je nieuwe maatwerk app nauwelijks afhankelijk is van de app die je aan het uitbreiden bent.

De ontwikkeling van je maatwerk ERP-oplossingen is daardoor flexibel en vanzelfsprekend. Veel uitbreidingen en toepassingen zijn ook toegankelijk dankzij de AppSource.Business Central integreert ook gemakkelijk met andere Microsoft-oplossingen en niet-Microsoft-applicaties.Microsoft zorgt ook voor regelmatige updates die het platform volledig up-to-date houden met de dynamische omgeving van uw bedrijf. Dankzij AL zijn deze updates ook eenvoudig, zonder het dagelijkse werkritme te verstoren.

 

Gegevensmigratie van C/AL naar AL of Navision naar Business Central.

AL-codering is de toekomst, net als Business Central. Maar hoe kunt u uw gegevens veilig en eenvoudig migreren van bijvoorbeeld NAV (Navision) naar Business Central? Datamigratie moet zorgvuldig worden geanalyseerd en geëvalueerd. Het verplaatsen van gegevens van een oude C/AL-gebaseerde oplossing naar een modernere AL-oplossing is geen eenvoudige klus of het simpelweg omzetten van de code. Maar het is zeker het juiste moment om de oude oplossing kritisch te bekijken en de nieuwe oplossing te ontwerpen op basis van de behoeften van uw bedrijf. Kortom, volledig herbekeken, maar ook volledig gepersonaliseerd.

Wilt u vlekkeloos overstappen van Microsoft Dynamics NAV naar Business Central? Vraag onze ervaren Drink-IT consultants om advies. Bent u klaar voor een moeiteloze datamigratie en ontwikkeling van uw ERP-applicatie?

Vraag onze ervaren Drink-IT Consultants om advies