Hybride werken: het nieuwe normaal?

We kunnen eindelijk terug naar kantoor. Maar als covid 100% van de wereld is, gaan we dan allemaal weer 5 dagen per week naar kantoor? We dachten van niet!

card-blog-hybride-werken

Een snelle poll op onze LinkedIn-pagina heeft het duidelijk gemaakt: veel werknemers hebben ervaring met thuiswerken en willen niet elke dag terug.

Ook een aantal werkgevers hebben hun vooroordelen moeten bijstellen: thuiswerken is perfect mogelijk zonder verlies van rendement. Wat is dan de toekomst? Hybride werken! 3 dagen op kantoor en 2 dagen thuiswerken zou wel eens de nieuwe norm kunnen worden. Maar hoe zal dit evolueren en hoe pak je het aan?

De voordelen van hybride werken voor een werkgever? 

Waarom zou hybride werken kunnen leiden tot een hogere productiviteit en meer tevreden werknemers? Wel, omdat er heel wat voordelen aan verbonden zijn:   

  • Werknemers gaan denken als een ondernemer  
    Meer vrijheid, meer verantwoordelijkheid, maar ook meer tijd om prioriteiten te stellen en te denken als een ondernemer. Deze extra vrijheid gaat zeker niet ten koste van de productiviteit, integendeel. Medewerkers blijken gemotiveerder en zelfs loyaler. 

  • Tijd, geld en energie besparen
    Geef toe, als werkgever heb je minder kantoorruimte nodig wanneer je team vanuit huis werkt. Daarnaast wordt het woon-werkverkeer drastisch verminderd en nemen vergaderingen minder tijd in beslag door het gebruik van bijvoorbeeld Microsoft Teams. Videobellen is nu heel gewoon geworden en levert vaak veel meer op.

  • Meer focus  
    Hybride werken zorgt voor meer focus. Als medewerkers naar kantoor komen ontmoeten ze elkaar, delen ze ideeën en/of werken ze samen, en als ze thuis werken kunnen ze heel geconcentreerd werken. Je werknemers kiezen dus waar ze het meest efficiënt kunnen werken op basis van het werk dat ze gepland hebben. Hierdoor kunnen ze zich heel specifiek richten op de taken of doelen die ze moeten voltooien, wat de foutmarge verkleint en de output verhoogt.

  • Een betere balans tussen werk en privé 
    Geen frustraties meer als je in de file staat op weg naar je werk. Door over te schakelen op een flexibelere manier van werken, houd je meer controle over je leven. Je voltooit vaak meer werk binnen hetzelfde aantal werkuren. Hybride werken combineert het beste van twee werelden. Volledig thuiswerken voelt vaak benauwend, terwijl samenkomen met collega's juist voor extra inspiratie, kracht en verbinding kan zorgen. 

Een doordacht beleid? De sleutel tot succes

Natuurlijk heeft Covid-19 deze overgang versneld, maar dat betekent niet dat een doordacht beleid niet nodig is. Het spreekt voor zich dat werknemers ook over de nodige tools moeten beschikken om hybride werken tot een succes te maken. Gelukkig bevatten de oplossingen van Microsoft alle mogelijke tools om succesvol thuis of op een andere locatie te werken. Videovergaderingen via Microsoft Teams, veilig op afstand inloggen op het netwerk en extra aandacht voor cyberbeveiliging: met de tools van Microsoft is je organisatie klaar voor de toekomst. Teams maakt het ook makkelijker om samen aan bestanden te werken. Samen met je team kun je eenvoudig aan één Word- of Excelbestand werken, zodat je dubbel werk en veel kopieën van één bestand voorkomt.

Enkele tips om doordacht aan de slag te gaan met hybride werken

Wil je hybride werken vergemakkelijken en makkelijker maken voor iedereen? Met deze tips kom je al een heel eind:  

  • Klaar voor het talrijke 'u staat op mute'?
    Efficiënt videovergaderen? Zorg ervoor dat iedereen vlot kan werken met Microsoft Teams. Deze complete tool bevat alles wat je nodig hebt om te communiceren en presentaties te geven. Gemakkelijk, snel en volledig geïntegreerd met Outlook en andere toepassingen. Bovendien geniet je van een uitstekende beveiliging.
  • IT-partner 
    Een IT-partner die bekend is met werken op afstand en een expert is in cyberbeveiliging is een must. Proactieve monitoring is immers belangrijk, zodat veel bedreigingen voorkomen kunnen worden.
  • Documenten delen in de cloud 
    Zorg ervoor dat je medewerkers alles opslaan in de Cloud, zodat alle informatie gemakkelijk gedeeld kan worden.

Wil je zelf aan de slag met hybride werken?

Wilt u meer weten over hybride werken in combinatie met de Microsoft oplossing? Bij Drink-IT zijn we er al langer bekend mee en hebben we al tientallen bedrijven begeleid naar deze nieuwe manier van werken. Neem contact met ons op en we vertellen je er graag meer over. 

Neem contact met ons op