Is een Two-Tier ERP-strategie geschikt voor u?

Een two-tier ERP-strategie is er een waarbij een organisatie ervoor kiest om meer dan één Enterprise Resource Planning (ERP)-oplossing te hebben om haar zakelijke behoeften te ondersteunen. De term "two-tier" wordt gebruikt bij een gelaagde bedrijfsvorming die bestaat uit een tier-one ERP-oplossing - SAP, Oracle, of Microsoft Dynamics - en een of meer two-tier of tier-three solutions.

Drink-IT Hub
In deze post zullen we kijken naar de redenen waarom een bedrijf een two-tier oplossing zou overwegen, geven we een overzicht van two-tier implementatie opties, en bieden we een aantal factoren die u kunt overwegen bij het zoeken naar two-tier oplossingen. Natuurlijk zijn er honderden artikelen geschreven over waarom een enkele, homogene ERP-oplossing het gunstigste is voor een organisatie. Het mooie van een two-tier ERP-strategie is dat de organisatie alle voordelen van zowel de tier-one en two-tier/three solutions kan realiseren op hetzelfde moment!

Waarom zou u een two-tier ERP-oplossing overwegen?

Er zijn verschillende redenen waarom organisaties de implementatie van een two-tier ERP-strategie zouden overwegen. Hier zijn enkele voorbeelden van gevallen waarin bedrijven two-tier ERP-oplossingen hebben ingevoerd:
  • Een bedrijf neemt een ander bedrijf over dat een andere ERP-oplossing gebruikt. In plaats van het samenvoegen van alle activiteiten en zakelijke praktijken van het overgenomen bedrijf in de tier-one oplossing, besluit het overnemende bedrijf om de two-tier oplossing draaiende te houden op het overgenomen bedrijf.
  • Een bedrijf herziet zijn algemene en administratieve kosten en besluit om de kosten van de centrale ERP-oplossing naar beneden te schuiven naar de individuele business units - de business units zijn echter verbijsterd over het bedrag dat zij geacht worden op te brengen voor de centrale ERP-oplossing. De business unit besluit dat het het beste is om een tier-three oplossing te nemen voor haar behoeften op een kwart van haar aandeel van de kosten van de tier-one oplossing.
  • Een bedrijf breidt uit naar een nieuwe branche, zoals de overstap naar een engineer-to-order (ETO)-omgeving voor een van zijn productlijnen. De totale kosten en tijd die nodig zijn voor het upgraden en implementeren van wijzigingen in de tier-one oplossing kunnen hoger zijn dan die voor een volledige two-tier, cloud-gebaseerde implementatie.
  • Een bedrijf wil de allerbeste systeemmogelijkheden benutten om een onvervulde behoefte in de organisatie te ondersteunen. Het bedrijf is niet tevreden met het aanbod van zijn tier-one provider en wenst gebruik te maken van de mogelijkheden van een van de kleinere, meer wendbare tier-three providers op de markt.

Wat zijn de opties voor een two-tier strategie?

Er zijn veel verschillende manieren waarop een organisatie zou kunnen kiezen om een two-tier ERP-strategie uit te voeren. Het meest voorkomende high-level beeld is dat de tier-one oplossingen zich op het hoofdkantoor van de onderneming bevinden en fungeren als een hub ERP-systeem. De two-tier of tier-three ERP-oplossingen zijn spoken ERP-systemen aangesloten op de hub ERP-systeem. Een typische two-tier aanpak is om de corporate sales en financiën in het hub-systeem te beheren en de satellietkantoren voor de verkoop of productie binnen het spoke-systeem te beheren.

Een andere methode voor de uitvoering van een two-tier ERP-strategie zou ook kunnen zijn om afzonderlijke instanties (en installaties) van een tier-one ERP-oplossing te gebruiken. In dit geval is de hub-en-spoke ERP-installatie dezelfde oplossing. B.v. SAP. Echter, de hub-instantie bevat alle wereldwijde of corporate bedrijfsprocessen en de spoke-oplossingen ondersteunen alleen de spoke business unit eisen (aangepaste productie-activiteiten, regionale verkoop, en customer service support, etc.).

Is een two-tier ERP-oplossing geschikt voor u?

Er zijn een aantal potentiële voordelen bij het overgaan naar een two-tier ERP-strategie:

  • De organisatie zou wendbaar willen zijn bij het implementeren van extra divisies tijdens de wereldwijde expansie.
  • Het bedrijf kan gebruik maken van de allerbeste functionaliteit om een nieuwe bedrijfstak te ondersteunen
  • Het bedrijf kan zijn onderhandelingspositie met individuele leveranciers verhogen door te zoeken naar prijsvoordelen.

Er zijn natuurlijk ook potentieel ernstige nadelen van de two-tier ERP-strategie. Het ondernemen van een two-tier ERP-strategie zonder grondig onderzoek en planning kan nog rampzaliger zijn dan de problemen die de organisaties ermee probeerden op te lossen in de eerste plaats. Een organisatie die op zoek is naar een two-tier ERP-strategie moet niet alleen in staat zijn om te gaan met complexe gegevens, maar moet ook sterke corporate governance beleid en procedures ontwikkeld hebben om alles te beheren, van master data management (MDM) tot de financiële consolidatie, tot een HR-beleid en controles, om er maar een paar te noemen hebben.

Hier zijn de belangrijkste high-level kwesties die moeten worden bekeken wanneer uw organisatie een two-tier ERP-strategie overweegt:
  • Kosten voor licenties voor ERP-software
  • Onderhoudskosten voor ERP-platform en -infrastructuur
  • Personeelskosten voor het onderhouden van meerdere ERP-oplossingen
  • Kosten van integratie tussen tier-one en two-tier/three systemen
  • Huidige en toekomstige bedrijfsplannen, bv. groei door overnames, globalisering
  • Bedrijfsproductiviteit of opportuniteitskosten van tier-one – only solution.

Hoewel een two-tier ERP-strategie zorgvuldig moet worden ondernomen, kan het uiteindelijk de beste transformerende IT-beslissing zijn die een bedrijf maakt. Het grote aantal sterke two-tier en tier-three ERP-oplossingen beschikbaar op de markt, die speciaal zijn gebouwd voor specifieke bedrijfstakken, productiemanieren, behoeften van dienstenindustrie, etc., zijn bijna onmogelijk te negeren. Door het implementeren van een two-tier ERP-architectuur, kan een bedrijf zowel de voordelen van een centrale hub ERP-oplossing realiseren als die van bedrijfsspecifieke ERP-oplossingen.