Manufacturing 4.0 - beter, sneller, volledig geautomatiseerd

Manufacturing 4.0, ook wel de vierde industriële revolutie genoemd, schakelt snel over op automatisering met behulp van slimme technologieën.

Manufacturing 4.0, ook bekend als Industrie 4.0, doet zijn digitale intrede. Dankzij deze vierde industriële revolutie, die wordt aangedreven door innovatie, schakelt de traditionele productie in hoog tempo over op automatisering met behulp van slimme technologieën. Termen als machine-to-machine communicatie en The Internet of Things (IoT) maken al deel uit van ons dagelijks vocabulaire. Maar wat betekent Manufacturing 4.0 voor uw drankenbedrijf?

 

Manufacturing 4.0, een noodzaak in een dynamische wereld vol technologie

In deze vierde industriële revolutie worden het IoT en analytische software, die onder andere gebruik maakt van AI en machine learning, gebruikt in het hele productieproces. Naast het verbeteren van processen wordt data ook een spilfiguur in de stap naar een efficiënte en meer winstgevende productie. Het verbinden van tal van nieuwe technologieën met deze gegevens leek dan ook een logische stap, met een aanzienlijke impact op de hele productie als gevolg.

Voor uw productie betekent dit dat al uw apparatuur tijdens het hele proces kan worden samengevoegd onder één dynamische database - ERP. Al uw gegevens worden op één plaats weergegeven. Beslissingen en analyses worden op een snelle, geautomatiseerde en systematische manier gemaakt.

Industrie 4.0 maakt ook het onderhoud van je processen een stuk transparanter, met behulp van onderhoudsprogramma's. Preventief onderhoud voorspellen, defecten opsporen, mogelijke reparaties plannen en reserveonderdelen beheren... Zou het niet eenvoudig zijn als IoT hier gewoon naar zou kijken, geheel of gedeeltelijk automatisch en zo gestandaardiseerd mogelijk? Nou, dat kan.

En nu we het er toch over hebben, willen we in Manufacturing 4.0 ook je supply chain onder de loep nemen. Je kunt een digitale boost gebruiken om de perfecte supply chain te beheren. Van het beheren van zendingen tot een vlekkeloos voorraadbeheer, Industrie 4.0 biedt de opzet die u nodig hebt. Hoe? Door real-time gegevens te verzamelen en deze in een geautomatiseerd proces te beheren, materialen te traceren en de vraag te voorspellen. Kortom, het JIT-principe is opnieuw uitgevonden, of laten we zeggen volledig gedigitaliseerd.

 

Waarom je de sneltrein van Manufacturing 4.0 zeker niet wilt missen  

De implicaties van Manufacturing 4.0 zijn wereldwijd kolossaal en duwen traditionele productiebedrijven uit hun comfortzone. Maar waarom zou u deze digitalisering niet mogen missen? 

Verbeteringen in productie zijn vaak innovaties die erkende problemen oplossen. Traditionele productie heeft een aantal knelpunten. Denk maar aan de moeilijkheid om informatie snel en efficiënt en in real-time te verzamelen, vraag en aanbod nauwkeurig op elkaar af te stemmen en de voorraad nauwlettend in de gaten te houden... Manufacturing 4.0 biedt een antwoord op al deze moeilijkheden en is de volgende stap voor uw bedrijf om de volgende redenen:

  • Verhoog uw arbeidsproductiviteit: Het automatiseren van uw productieprocessen verhoogt niet alleen de snelheid van uw productielijnen, maar ook de arbeidsproductiviteit. Het gevolg? Hogere output/arbeidsuur.
  • Doorlooptijd van uw productie verkorten: producten zo snel mogelijk bij de consument krijgen? Dat is een groot voordeel ten opzichte van uw concurrent. Automatisering maakt het eenvoudig om de kortst mogelijke tijd tussen de bestelling van de klant en de levering te realiseren.
  • Verlaag de arbeidskosten: Investeren in automatisering loont snel. Want als gevolg van een hogere productie-output per arbeidsuur verlaagt u uw arbeidskosten aanzienlijk.
  • De veiligheid van uw werknemers verbeteren: Het automatiseren van bepaalde handelingen, maakt het werk veiliger voor je personeel.
  • Verbeter uw productiekwaliteit: Manufacturing 4.0 staat voor een uniforme en conforme productie met een minimaal risico op fouten.
  • Handmatige taken verminderen: De arbeidsomstandigheden verbeteren, daar draagt automatisering ook aan bij. Het neemt veel druk weg van je personeel, dat vaak bezig is met routinematige handelingen die ook nog eens veel tijd kosten. Slimme technologie neemt het van hen over en geeft hen de tijd om zich te richten op uw core business.

 

ERP en Industrie 4.0, klaar voor de toekomst 

Technologie en het belang van gegevens deden al voor Industrie 4.0 hun intrede in de productiewereld, maar niet zoals vandaag. Gegevens waren vaak niet geïntegreerd tussen de verschillende afdelingen, met als gevolg dat elke afdeling op haar eigen eilandje bleef. Elke uitwisseling van informatie was traag, te laat of gewoon verkeerd. Een oplossing was dus niet uitgesloten en ERP luisterde al snel naar deze roep om verbetering. ERP, of Enterprise Resource Planning, is ontwikkeld om de gegevensstroom tussen de verschillende afdelingen van uw bedrijf te coördineren en naadloos te integreren. Vandaag de dag zijn dergelijke systemen een integraal onderdeel van veel productieprocessen, met succes.

Maar gaan ERP en IoT hand in hand? Natuurlijk! Met behulp van ERP breng je structuur aan in al je gegevens die worden gecreëerd door IoT, en dus Manufacturing 4.0. Kortom, waarom je tijdens Manufacturing 4.0 niet meer zonder ERP kunt:

  • ERP verzamelt IoT- en andere bedrijfsgegevens op één plek voor eenvoudige toegang en samenwerking tussen alle afdelingen.
  • Je ERP-systeem verzamelt enorme hoeveelheden gegevens van alle slimme technologieën die worden gebruikt voor de automatisering van je productie, oftewel Manufacturing 4.0.
  • Real-time inzicht in uw productie staat gelijk aan snelle respons en duidelijke beslissingen
  • ERP in de cloud beveiligt je gegevens in datacenters, die je vanaf elk apparaat met een internetverbinding kunt bereiken.
  • ERP-oplossingen zijn schaalbaar en groeien met je bedrijf mee. Met andere woorden, je bent helemaal klaar voor de toekomst van Manufacturing 4.0 en daarna.

Kortom, als productiebedrijf kun je deze vierde industriële revolutie niet langer negeren. Wat u wel kunt doen, is ervoor zorgen dat uw productie en alle andere afdelingen binnen uw bedrijf bestand zijn tegen een overvloed aan informatie en voortdurende verandering in de dynamische omgeving van vandaag. Is uw bedrijf klaar voor Industrie 4.0? Wilt u meer weten over ERP en de automatisering van uw productieprocessen? Aarzel niet en vraag een van onze Drink-IT experts om advies.